User Generated Content: Τι είναι και πώς θα βοηθήσει την επιχείρησή σας

Η δημιουργία περιεχομένου είναι ένα μεγάλο στοίχημα και συχνά ένα μεγάλο άγχος για τις επιχειρήσεις. Άλλωστε, απαιτεί ευρηματικότητα, στρατηγική, προσαρμογή στις τάσεις, αλλά και πάντα ένα βήμα μπροστά, ώστε να τροφοδοτεί το κοινό με ελκυστική, αλλά και ποιοτική πληροφορία. Πλέον όμως το πολυπόθητο αυτό περιεχόμενο δεν χρειάζεται να είναι υπόθεση μόνο μιας εταιρείας ή ενός brand, καθώς μπορεί να αποτελεί δημιούργημα των ίδιων των χρηστών. Πρόκειται για το User Generated Content, έναν όρο όλο και πιο γνωστό τα τελευταία χρόνια, το περιεχόμενο δηλαδή που είναι προϊόν των ίδιων των χρηστών, των followers που επιδοκιμάζουν με τα σχόλια, τις αναρτήσεις, τις φωτογραφίες, τα videos και τα shares τους μια επιχείρηση.

Αυτό το περιεχόμενο αποτελεί πολύτιμη και πολύ μεγάλη δεξαμενή για κάθε εταιρεία, που μπορεί να αξιοποιήσει το κοινό της ως έναν ακόμα διαφημιστή. Ιστορίες που μεταφέρουν την εμπειρία ενός χρήστη από το προϊόν ή την υπηρεσία μιας επιχείρησης μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς συχνά επηρεάζουν καταλυτικά και τους υπόλοιπους, που πάντα αναζητούν το real thing στην αξιολόγηση μιας επιχείρησης, το οποίο δεν επιτυγχάνεται στον ίδιο βαθμό από μια διαφήμιση ή μια πληρωμένη καταχώρηση. Η εικόνα ενός ωραίου γεύματος σε ένα εστιατόριο με ένα comment ενός καθημερινού ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει ένα σαφώς επιδραστικότερο εργαλείο για τη φήμη μιας επιχείρησης.

 

Πώς να αξιοποιήσετε το User Generated Content

Γι’ αυτό μην αγνοείτε το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες, οι άνθρωποι που είναι φιλικά προσκείμενοι στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Αξιοποιήστε το, για να χτίσετε την εικόνα σας. Ευχαριστήστε τον χρήστη για τον κόπο του να σας επιδοκιμάσει και κοινοποιήστε την ανάρτησή του. Δώστε του τη σημασία που του πρέπει. Άλλωστε, αυτός είναι ο τελικός σας καταναλωτής, το target group σας. Ενθαρρύνετε τους χρήστες να εμπλακούν στη δημιουργία περιεχομένου. Τα social media δεν είναι ένα μονόπλευρο εργαλείο. Μπορούν να κάνουν θαύματα, όταν είναι διαδραστικά και προσκαλούν τον κόσμο να συμμετάσχει. Δημιουργήστε έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους followers σας, κρατήστε τους ζεστούς και ενεργούς, μάθετε από τις αναρτήσεις τους και αντιμετωπίστε τις ως μια χρήσιμη πληροφορία για σας. Θα διαπιστώσετε πως μπορείτε να πετύχετε ακόμα μεγαλύτερη προώθηση του brand σας μέσα από τη βελτίωση των  αλληλεπιδράσεων στους λογαριασμούς σας στα social media.

Μην μείνετε όμως στο περιεχόμενο που αυθόρμητα δημιουργούν οι χρήστες. Ενεργοποιήστε τους με διαγωνισμούς, αυξάνοντας το traffic στη σελίδα σας, ζητήστε τους να σας στείλουν φωτογραφίες με δέλεαρ ένα έπαθλο, και στη συνέχεια κάντε tag στους χρήστες που έστειλαν τις καλύτερες, βάζοντάς τους σε ένα διαδραστικό παιχνίδι, καλέστε τους να αξιοποιήσουν το hashtag σας, για να μοιραστούν stories, σχόλια, φωτογραφίες, videos. Δείξτε πως υπολογίζετε όσα κάνουν οι χρήστες για σας και πως τα ενσωματώνετε στη δική σας στρατηγική, αφουγκραζόμενοι τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και επιβραβεύοντας την αφοσίωσή τους.

Κάποιες φορές το UGC μπορεί να αποτελεί και μια συμφωνημένη συναλλαγή μεταξύ της επιχείρησης και του χρήστη, ειδικά αν αυτός επηρεάζει με τη σειρά έναν μεγάλο αριθμό άλλων χρηστών. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο προσφέρει μια δωρεάν διαμονή ή ένα εστιατόριο ένα κερασμένο γεύμα με αντάλλαγμα μια θετική ανάρτηση, φωτογραφίες από την εμπειρία του χρήστη με tag στην επιχείρηση ή ένα video από την εμπειρία του. Αυτή η τάση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Το περιεχόμενο που δημιουργούν οι χρήστες θέλει συστηματική δουλειά και συνέπεια, το αποτέλεσμα όμως μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για την εταιρεία σας.