Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ): Πώς αλλάζει το Ιατρικό Marketing

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) βρίσκεται πλέον στη ζωή μας με τρόπους που δεν αντιλαμβανόμαστε και είναι πιο κοντά μας από ποτέ. Αν και τον τελευταίο καιρό τείνει να δαιμονοποιηθεί και να υπογραμμιστούν μόνο τα αρνητικά της χαρακτηριστικά, τα οφέλη που έχει και οι απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει δεν πρέπει να παραγνωρίζονται. Στο πλαίσιο αυτό η AI αλλάζει ήδη το Ιατρικό Marketing σε πολλά επίπεδα και αναμένεται να γίνει πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των παρόχων υγείας για την καλύτερη κατανόηση των ασθενών τους, την αποτελεσματικότερη προσέλκυσή τους, αλλά και τη βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών.

 

Στενότερη σχέση με τον ασθενή

Είναι πολύ δύσκολο ένας πάροχος υγείας να γνωρίσει τους ασθενείς του στον ελάχιστο χρόνο που έχει μαζί τους. Όμως οι καθημερινές τους δραστηριότητες και ανάγκες μπορούν να προσφέρουν πολλή και αξιόλογη πληροφόρηση στην οποία ένας πάροχος δεν έχει συνήθως πρόσβαση.

Πλέον με τα data που μπορεί να συγκεντρώσει η AI μέσω της online επικοινωνίας –τα chatbots, πέραν από τυπικές ερωτήσεις και απαντήσεις, επιδεικνύουν πλέον ευφυία στη συλλογή πληροφοριών-  ο πάροχος υγείας μπορεί να διαμορφώσει μια custom made συμβουλή και υποστήριξη προς τον ασθενή. Μάλιστα, η AI μπορεί να βοηθήσει στη στενότερη σχέση παρόχου υγείας και ασθενούς όχι μόνο στο παρόν, αλλά και στο μέλλον, προβλέποντας τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν. Έτσι, αντί ένας πλαστικός χειρουργός να καταρτίσει ένα εξάμηνο σχέδιο για μια θεραπεία ομορφιάς, μπορεί να σχεδιάσει ένα πενταετές πλάνο που θα ξεκινά με ένα απλό botox και θα κλιμακώνεται με ένα μη χειρουργικό facelift.

 

Καλύτερη αναζήτηση

Η AI διευκολύνει επίσης τη διαδικασία αναζήτησης στο διαδίκτυο, καθιστώντας την απλούστερη, αλλά και πιο διεισδυτική. Οι ασθενείς μπορούν πλέον να βρουν ακριβώς αυτό που θέλουν και που συνάδει με τις ανάγκες τους.

Η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, της καθομιλουμένης δηλαδή, δίνει άλλες δυνατότητες. Αντί ο ασθενής να γράψει στη μηχανή αναζήτησης «καλύτερο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής Θεσσαλονίκη», μπορεί να γράψει «πού βρίσκεται το καλύτερο ιατρείο πλαστικής χειρουργικής κοντά μου;». Η δυνατότητα να αναλυθεί και να μεταφραστεί αυτό που λέγεται στη φυσική γλώσσα αλλάζει το παιχνίδι των αναζητήσεων και του SEO. Αυτή η εξέλιξη βοηθά τον ασθενή να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει, αλλά σημαίνει επίσης πως οι πάροχοι υγείας πρέπει να προσαρμοστούν στα search trends της εποχής και στο τι ψάχνει ο αλγόριθμος της Google στο website τους.

Στο πλαίσιο αυτό το website γίνεται βασικό στοιχείο της digital μάρκετινγκ καμπάνιας ενός παρόχου υγείας. Η AI  μπορεί να κάνει θαύματα για σας. Σκεφτείτε όλα τα analytics γύρω από το πού είναι ο δυνητικός πελάτης σας, σε ποια συσκευή και ποιο browser, πώς βρήκε το site σας, πόση ώρα ξόδεψε σε κάθε σελίδα. Αντί να ξοδέψετε χρόνο για να διαχειριστείτε αυτά τα δεδομένα, η AI έχει τη δυνατότητα να τα βάλει στη… σειρά και να ανακαλύψει τι ενδιαφέρει τον δυνητικό ασθενή στις υπηρεσίες σας. Όταν αυτό αναγνωριστεί, το content του site θα διαμορφωθεί ανάλογα.

Έτσι, ο πάροχος υγείας μπορεί με τη βοήθεια του AI να γνωρίζει τι έφερε τους ασθενείς στο website του αρχικά, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εμπλέκεται στη διαδικασία κατά την οποία ο αλγόριθμος της μηχανής αναζήτησης εντοπίζει το περιεχόμενο του παρόχου υγείας και αποφασίζει αν θα το προωθήσει ή όχι κατά τη διάρκεια της αναζήτησης.

Πλέον όμως μπορεί να πάει και ένα βήμα παραπέρα. Η AI βοηθά επίσης στο στάδιο της δημιουργίας περιεχόμενου, με υπηρεσίες που διευκολύνουν τη διαδικασία, ενώ γίνεται όλο και καλύτερη στην αναγνώριση κειμένων.

 

Δράση στα social media

Η AI όμως έχει δράση και στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τα προγνωστικά της μοντέλα αξιοποιούν τα δεδομένα, ώστε να αναγνωρίσουν μελλοντικές ανάγκες. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για έναν πάροχο υγείας, ώστε να αποφασίσει ποιες δραστηριότητές του πρέπει να βελτιώσουν την απόδοσή τους ή ποιος είναι ο ασθενής του που μπορεί να επιστρέψει.

Ένας τρόπος με τον οποίο η AI «τρέχει» τα προγνωστικά μοντέλα εντοπίζεται στη βελτιστοποίηση των διαφημιστικών δαπανών και στην κατεύθυνσή τους σε διαφημιστικές καμπάνιες. Οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να επεξεργαστούν τις διαφημιστικές δαπάνες, να τις αναλύσουν και να τις προσαρμόσουν ανάλογα στους πιο αποδοτικούς τομείς.

Αν και η διαδικασία με την οποία κάθε ασθενής λαμβάνει τις αποφάσεις του για την επιλογή παρόχου υγείας είναι ξεχωριστή, η AI μπορεί να αποκωδικοποιήσει την κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή. Έτσι, ένας πάροχος που έχει αυτά τα δεδομένα στη διάθεσή του μπορεί να προσφέρει μια πιο εξειδικευμένη υπηρεσία στον ασθενή και την ίδια στιγμή ο ασθενής να αισθανθεί ότι τον καταλαβαίνουν και τον εκτιμούν.

Η AI βρίσκεται ήδη στο κατώφλι του κλάδου της υγείας και του Ιατρικού Marketing ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα σε ένα κύμα αλλαγών που θα βελτιώσουν δραστικά τις υπηρεσίες σας ως παρόχων υγείας και θα αλλάξουν το τοπίο στο πώς αυξάνετε την εμπλοκή των ασθενών σας και πώς πετυχαίνετε πιο εξατομικευμένες ιατρικές υπηρεσίες.

Αν δεν χρησιμοποιείτε AI, έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο. Αλλά αν ξεκινήσετε τώρα, σύντομα θα είστε πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές σας, όταν εκείνοι θα συνειδητοποιούν πως η AI δεν είναι μια τρομακτική, αλλά μια λαμπρή προοπτική για τη δουλειά τους.