Ο δεκάλογος της επιτυχημένης τηλεργασίας στην καραντίνα

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε υγιείς τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι να Μείνετε Σπίτι, άρα και να εργαστείτε από εκεί. Η τηλεργασία μπήκε με… βίαιο τρόπο στις ζωές όλων μας και αν και διαφέρει σε πολλά σημεία από τον συνήθη τρόπο εργασίας, πρέπει και αυτή να είναι αποτελεσματική και παραγωγική.

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα εργασιακό πρόγραμμα και να ακολουθήσετε μια σειρά κανόνων, ώστε να κάνετε ευκολότερη την επαγγελματική σας καθημερινότητα στο σπίτι και να διατηρήσετε την ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας, χωρίς επιπτώσεις στα νεύρα σας και στη δουλειά σας.

Δέκα tips για επιτυχημένη τηλεργασία

Τι πρέπει να έχετε φροντίσει και τι πρέπει να προσέχετε τώρα που δουλεύετε από το σπίτι;

1. Προσπαθήστε να βρείτε ένα ήσυχο δωμάτιο στο σπίτι, όπου να μπορείτε να απομονωθείτε για να εργαστείτε απερίσπαστοι. Απομονώστε επίσης, όσο αυτό είναι δυνατό, πηγές θορύβου όπως η τηλεόραση.

2. Επιλέξτε στην ιδανική περίπτωση ένα γραφείο ή αν δεν υπάρχει, ένα τραπέζι με ανάλογα χαρακτηριστικά.

3. Αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, αποφύγετε να τον τοποθετείτε στα πόδια σας και σε θέσεις που δεν είναι κατάλληλες, όπως για παράδειγμα καθήμενοι στον καναπέ. Ο φορητός υπολογιστής πρέπει να τοποθετηθεί σε μια σταθερή επιφάνεια, αυτή του γραφείου ή του τραπεζιού.

4. Φροντίστε να έχετε το κατάλληλο κάθισμα και να το προσαρμόσετε ανάλογα. Αν δεν έχετε κάθισμα γραφείου, χρησιμοποιήστε μια απλή καρέκλα με πλάτη και προσαρμόστε την τοποθετώντας ένα μαξιλάρι.

5. Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια και να ακουμπά στην πλάτη του καθίσματος, τα χέρια πάνω στο γραφείο να βρίσκονται σε παράλληλη θέση με το πάτωμα, τα πόδια σας πρέπει να πατούν κάτω, ενώ πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος πίσω από τα γόνατα.

6. Με δεδομένο ότι έχετε χάσει την άσκηση που σας προσφέρει η μετάβαση και η επιστροφή από την εργασία σας, καλό είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα για να ξεμουδιάσετε και να γυμναστείτε.

7. Φροντίστε ώστε ο φωτισμός του γραφείου σας να είναι επαρκής και ο χώρος όπου εργάζεστε να αερίζεται τακτικά, χωρίς όμως να βρίσκεται σε ρεύματα.

8. Κρατήστε την οθόνη μακριά από τα μάτια σας, τα οποία θα πρέπει να ξεκουράζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η οθόνη πρέπει να είναι τοποθετημένη ακριβώς ευθεία από τη θέση σας, ώστε να μην χρειάζεται να στρίψετε τον αυχένα σας. Φροντίστε το κέντρο της οθόνης να βρίσκεται στο ύψος των ματιών σας.

9. Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε τακτικά.

10. Προτιμήστε να μην δουλεύετε τις βραδινές ώρες.

Μείνετε Σπίτι, Μείνετε Υγιείς και Ασφαλείς και αξιοποιήστε την τηλεργασία ως μια ευκαιρία να αισθανθείτε ενεργοί μέσα στην καραντίνα.