Ιατρικό μάρκετινγκ: Τα trends για το 2023

Οι νέες τεχνολογίες, οι καινούριες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις όσων αναζητούν υπηρεσίες υγείας αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα για τη βιομηχανία του ιατρικού μάρκετινγκ. Ποια θα είναι λοιπόν τα βασικά trends που αναμένεται να δούμε στον κλάδο εντός του 2023;

Η υγεία εξελίσσεται σε καταναλωτικό αγαθό

Όσο ο κλάδος παροχής υπηρεσιών υγείας αποκτά καταναλωτικά χαρακτηριστικά τόσο οι ασθενείς θα εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε καταναλωτές, παίρνοντας τον έλεγχο της υγείας τους στα χέρια τους.  Έτσι, θα θέλουν όλο και πιο πολύ  πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, αλλά προσιτές οικονομικά υπηρεσίες υγείας, προσεγγίζοντας τους παρόχους με πιο καταναλωτική οπτική.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι πάροχοι υγείας από την πλευρά τους θα πρέπει σε έναν βαθμό να αντιμετωπίζουν το target group τους ως μία ακόμα καταναλωτική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν σαφές πως οι υπηρεσίες τους δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις ζωές των ασθενών και να εξηγούν με επιχειρήματα γιατί οι ασθενείς πρέπει να επιλέγουν αυτούς έναντι άλλων. Η δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης, όπως θα έκανε μια επιχείρηση με το καταναλωτικό της κοινό, είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση, ενώ αναγκαία είναι και η διαφάνεια όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών, με δεδομένο ότι οι ασθενείς συγκρίνουν τιμές προτού αποφασίσουν.

Το SEO κερδίζει έδαφος

Το SEO έχει εξελιχθεί σε ένα οργανικό κομμάτι της ευρύτερης καταναλωτικής εμπειρίας. Οι ασθενείς αναζητούν ιατρική πληροφόρηση, ώστε να κάνουν τη δική τους αυτοδιάγνωση προτού απευθυνθούν σε έναν πάροχο υπηρεσιών υγείας. Οπότε το αξιόπιστο περιεχόμενο ενός παρόχου που απαντά σε γενικού χαρακτήρα ιατρικές ερωτήσεις είναι πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η δημιουργία -για παράδειγμα- άρθρων, αναρτήσεων, videos που απαντούν με αξιοπιστία και εγκυρότητα στις απορίες των ασθενών μπορεί να χτίσει εμπιστοσύνη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν μια αίσθηση αφοσίωσης προς ένα συγκεκριμένο ιατρικό brand. Η ορατότητα δε του περιεχομένου αυτού στο διαδίκτυο είναι το επόμενο σημαντικό βήμα, μέσα από τα κατάλληλα keywords.

Και οι φωνητικές αναζητήσεις όμως έχουν γίνει σημαντικό κομμάτι του SEO. Πολλοί ασθενείς αναζητούν παρόχους υγείας μέσω του Google Home Siri ή από άλλες πλατφόρμες αυτού του τύπου. Γι’ αυτό και είναι καλό να εντάσσεται και φυσική γλώσσα στο περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας, ενώ η καθομιλουμένη ή μεγάλα keywords μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες παράμετροι για την αύξηση της ορατότητας σε αυτές τις περιπτώσεις.

Προτεραιοποίηση της εμπειρίας του χρήστη

Οι ασθενείς βλέποντας τους εαυτούς τους ως καταναλωτές απαιτούν μια ταχεία και ομαλή εμπειρία στην αναζήτηση παρόχου υγείας. Ένας πάροχος υγείας πρέπει να αναγνωρίσει τις προτιμήσεις των ασθενών, ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται μέσω του αγαπημένου τους μέσου, είτε είναι sms είτε online chat είτε email. Επίσης, το site του πρέπει να είναι εύχρηστο, με φιλικό προς τον χρήστη layout και εύκολη πλοήγηση. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα της πλήρους ψηφιοποίησης της εμπειρίας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική, κάτι που περιλαμβάνει από online κλείσιμο ραντεβού, πρόσβαση των ασθενών στα αρχεία τους ή σε εξετάσεις μέχρι επικοινωνία με το προσωπικό. Ο πάροχος μάλιστα μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τη δική του εφαρμογή, μεταφέροντας την όλη υπηρεσία στο κινητό του ασθενούς.

Μεγαλύτερη εξατομίκευση

Οι ασθενείς όλο και περισσότερο θέλουν να έχουν την αίσθηση ότι επισκέπτονται ένα οικογενειακό ιατρείο. Επιθυμούν μεν μια αποτελεσματική υπηρεσία, παράλληλα όμως και μια προσωποποιημένη εμπειρία και προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους. Έτσι, ο πάροχος, όταν δημιουργεί digital marketing περιεχόμενο, θα πρέπει να δημιουργεί μοναδικές landing pages για κάθε τύπο ασθενούς. Επιπλέον, να προσαρμόζει τα μηνύματά του στον τύπο της περίθαλψης ή της υπηρεσίας που παρέχει, να χρησιμοποιεί προσωποποιημένες διαφημίσεις ή να στοχεύει σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που σχετίζονται με την υπηρεσία του. Όλα αυτά θα κάνουν τον ασθενή να αισθανθεί μοναδικός.

«Κοινωνική» απόδειξη

Οι ασθενείς –όπως όλοι οι καταναλωτές- αναζητούν «κοινωνικές» αποδείξεις πριν αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Κριτικές από παλιούς ασθενείς μπορεί να τους επηρεάσουν στην απόφασή τους, όταν ψάχνουν έναν πάροχο υγείας. Οι online κριτικές έχουν αντικαταστήσει πλέον σε μεγάλο βαθμό τις δια στόματος αναφορές, μπορούν όμως να συμπληρωθούν και από testimonial content, που θα προβάλλεται στο site του παρόχου.

Το ιατρικό μάρκετινγκ μοιάζει πλέον με επιστήμη για την οποία όσο καλύτερη γνώση έχει ένας πάροχος υγείας τόσο πιο ελκυστικός γίνεται για το target group του. Με μικρές, αλλά στοχευμένες επιλογές μπορεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα και να ανοίξει την υπηρεσία του σε μεγαλύτερο κοινό.

Στη Health Marketing παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον χώρο του ιατρικού marketing και -διαθέτοντας πολυετή εμπειρία- μπορούμε να σας βοηθήσουμε να… απογειώσετε την επικοινωνία με το κοινό σας.

 

Fly you to success