SEO: 10 συμβουλές για να ανεβάσετε την ιστοσελίδα σας στις μηχανές αναζήτησης

Το SEO (Search Engine Optimization) είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης του website σας ως προς τις μηχανές αναζήτησης. Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, τα οποία όμως αξίζουν τον κόπο!

Σε έναν ανταγωνιστικό τομέα όπως η Υγεία είναι απαραίτητη η στρατηγική SEO για τους επαγγελματίες του χώρου. Δεν μπορείτε να βασιστείτε μόνο σε διαφημίσεις από στόμα σε στόμα ή επί πληρωμή.

Ακολουθούν 10 συμβουλές για να αναπτύξετε το SEO σας.

 

  1. Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα εταιρικό προφίλ στην Google για αξιολογήσεις.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κριτικές στις σελίδες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο εταιρικό προφίλ σας στη Google για να αποδείξετε στις μηχανές αναζήτησης και στους πιθανούς πελάτες ότι πρέπει να εμπιστεύονται την επιχείρησή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενθαρρύνετε κριτικές/αξιολογήσεις από πελάτες, όπως το να στείλετε ένα σχετικό email ή ένα μήνυμα μετά από ένα ραντεβού.

 

  1. Δημιουργήστε χρήσιμο περιεχόμενο με βάση λέξεις-κλειδιά.

Δεν μπορείτε να λάβετε επισκεψιμότητα αναζήτησης χωρίς περιεχόμενο. Έτσι, η δημιουργία περιεχομένου για τον ιστότοπό σας θα είναι μια κύρια πτυχή της SEO στρατηγικής σας. Ξεκινήστε με τις κύριες σελίδες της πλοήγησης του ιστότοπού σας.

Στο SEO, μια λέξη-κλειδί είναι οποιοσδήποτε όρος αναζήτησης εισάγει κάποιος σε μια μηχανή αναζήτησης.  Ένας τρόπος μέτρησης της επιτυχίας του SEO είναι πόσες λέξεις-κλειδιά έχει ο ιστότοπός σας και πόση ποιοτική επισκεψιμότητα προέρχεται από αυτές τις λέξεις-κλειδιά.

Όταν κάνετε έρευνα λέξεων-κλειδιών, θα πρέπει να καταλήγετε σε μια λίστα. Για τις επιχειρήσεις υγειονομικής περίθαλψης, αυτές οι λέξεις-κλειδιά-στόχοι θα ήταν οτιδήποτε αναζητούν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο και σχετίζονται με τον τομέα εξειδίκευσής σας.

 

  1. Βελτιστοποιήστε τις ετικέτες HTML της ιστοσελίδας σας.

Η ιστοσελίδα σας χρησιμοποιεί ετικέτες HTML για να της δώσει τεχνική και οπτική δομή. Βοηθά τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους ανθρώπους να αφομοιώσουν το περιεχόμενο του ιστότοπού σας.

Η προσθήκη των κύριων λέξεων-κλειδιών στους τίτλους και την ετικέτα <h1> είναι μια τυπική πρακτική SEO. Οι δευτερεύουσες, σχετικές λέξεις-κλειδιά σας (αυτές με μικρότερο όγκο, συνήθως) θα πρέπει να εμφανίζονται στις επικεφαλίδες.

 

  1. Διασυνδέστε τις ιστοσελίδες σας.

Η σύνδεση μιας σελίδας με μεγάλη επισκεψιμότητα με μια άλλη σχετική σελίδα μπορεί να οδηγήσει περισσότερα άτομα στη δεύτερη, ενώ βοηθά και το SEO της.

Η σύνδεση από μια σελίδα του ιστότοπού σας σε μια άλλη ονομάζεται εσωτερικός σύνδεσμος (internal link).

 

  1. Δημιουργήστε καταχωρίσεις για τοπικό SEO.

Το τοπικό SEO (local SEO) είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης του SEO εντός και εκτός σελίδας, ώστε να κατατάσσεται υψηλότερα για αναζητήσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Όταν έχετε μια επιχείρηση με φυσική τοποθεσία, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα σχέδιο διαχείρισης τοπικής καταχώρισης για υψηλότερη κατάταξη. Στο website σας τα στοιχεία επικοινωνίας σας πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα της επιχείρησής σας, τη διεύθυνσή της και τον αριθμό τηλεφώνου της. Μπορείτε επίσης να καταχωρήσετε αυτές τις πληροφορίες σε τοπικούς καταλόγους.

Εάν οι πληροφορίες της επιχείρησής σας δεν είναι ίδιες σε κάθε ηλεκτρονικό κατάλογο, η Google είναι επιφυλακτική σχετικά με την ενίσχυση της καταχώρησής σας σε τοπικές αναζητήσεις, επειδή οι πληροφορίες δεν είναι αξιόπιστες. Ενημερώστε, λοιπόν, το όνομα, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου της επιχείρησής σας για να είναι συνεπής στον ιστό. Είναι ένας εύκολος και αποδεδειγμένος τρόπος για να ενισχύσετε το τοπικό σας SEO και να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

  1. Ελέγξτε την τεχνική «υγεία» του website σας

Η τεχνική υγεία του website σας σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο SEO. Επίσης, εάν κάτι δεν πάει καλά με τον κώδικά του, υπάρχει πιθανότητα να μην το γνωρίζετε καν.

Συχνά, τα τεχνικά ζητήματα οδηγούν σε κακή εμπειρία στον χώρο. Οι πιθανοί πελάτες ενδέχεται να εγκαταλείψουν τον ιστότοπό σας εάν είναι πολύ αργός ή δύσκολος στη χρήση του, με συνέπεια να επηρεαστεί αρνητικά η κατάταξή του στις μηχανές αναζήτησης.

Προχωρήστε σε τεχνικό έλεγχο του website σας με τη βοήθεια είτε του προγραμματιστή σας είτε ειδικών software.

 

  1. Βελτιώστε το UX του website σας.

Η εμπειρία χρήστη (user experience-UX) μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το εάν ένας ασθενής κλείσει ένα ραντεβού μέσω του website σας ή πάει στον ανταγωνιστή σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνετε μια θετική εμπειρία είναι να δομήσετε σωστά το website σας, ώστε να διευκολύνετε την πλοήγηση του χρήστη.

Η κακή «αρχιτεκτονική» μιας ιστοσελίδας μπερδεύει τους χρήστες, καθώς δεν βρίσκουν εύκολα τις πληροφορίες που αναζητούν.

Από την άλλη πλευρά, μια σωστή δομή διευκολύνει και τις μηχανές αναζήτησης κατά την καταχώρηση των σελίδων του.

 

  1. Δημιουργήστε backlinks.

Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι (backlinks) είναι σύνδεσμοι που οδηγούν από έναν ιστότοπο σε έναν άλλο με σχετικό περιεχόμενο ώστε να διευκολύνουν τον χρήστη να αναζητήσει περαιτέρω πληροφόρηση για ένα θέμα που τον ενδιαφέρει.

 

  1. Προσθέστε structured data στην ιστοσελίδα σας.

Τα structured data (οργανωμένα δεδομένα) είναι μια markup γλώσσα, όπως η HTML, που λαμβάνει τα δεδομένα (περιεχόμενο) της ιστοσελίδας σας και τα μεταδίδει στις μηχανές αναζήτησης, ώστε να μπορούν να εμφανίζουν αυτές τις πληροφορίες με ελκυστικό και έξυπνο τρόπο στα αποτελέσματα αναζήτησης.

 

  1. Παρακολουθήστε τα αποτελέσματά σας.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν οι προσπάθειές σας στο SEO αποδίδουν είναι να παρακολουθείτε τα αποτελέσματά τους. Το Google Analytics και ένα εργαλείο παρακολούθησης της κατάταξής σας (όπως το Google Search Console) μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε.