Μάρκετινγκ περιεχομένου: Τι είναι και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από έναν πάροχο υγείας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο στην προσπάθειά τους να ενημερωθούν και να βρουν λύση στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, και μάλιστα πολύ πριν αποφασίσουν να επισκεφθούν έναν ειδικό. Αυτή ακριβώς η αυξανόμενη ζήτηση για on line ιατρική πληροφόρηση και καθιστά την ανάγκη για μάρκετινγκ ολοένα και επιτακτικότερη.  Άλλωστε, μέσω του content marketing οι πάροχοι υγείας μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα και άμεσα περισσότερα άτομα, να προσφέρουν έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση και να δημιουργήσουν ένα αίσθημα οικειότητας και εμπιστοσύνης, αυτό δηλαδή, που επιθυμεί και αποζητά κάθε ασθενής.

Η πανδημία της Covid-19 αποτέλεσε έναν ακόμη παράγοντα για την ανάπτυξη και εξέλιξη του ιατρικού on line περιεχομένου, αφού η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο μπήκε για τα καλά στη ζωή όλων. Ο κόσμος έγινε πιο δεκτικός σε νέους τρόπους επαφής με τους παρόχους υγείας, πέραν των παραδοσιακών. Οι τηλεϊατρικές υπηρεσίες για παράδειγμα αυξήθηκαν κατά 38 φορές από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι προσδοκίες για υψηλής ποιότητας ενημέρωση πολλαπλασιάστηκαν.

 

Ο στόχος του μάρκετινγκ περιεχομένου

Ποιος είναι όμως ο κύριος στόχος του μάρκετινγκ περιεχομένου;

Να δημιουργήσει ελκυστικό και ποιοτικό περιεχόμενο, ικανό να προσελκύσει όλο και περισσότερους διαδικτυακούς χρήστες και εν δυνάμει ασθενείς. Με τον τρόπο αυτό ο πάροχος υγείας αναπτύσσει μια ισχυρή παρουσία στο τομέα δραστηριοποίησής του, ενώ χτίζει την αξιοπιστία του και καθιερώνεται στη συνείδηση του ασθενούς ως μια έγκυρη πηγή πληροφόρησης, αλλά και ως μια αξιόπιστη ιατρική υπηρεσία.

Το τοπίο στο ιατρικό μάρκετινγκ και στην ενημέρωση έχει αλλάξει πολύ και απέχει «έτη φωτός» από την εποχή που οι ασθενείς ενημερωνόντουσαν αποκλειστικά σχετικά με ιατρικά ζητήματα από τα φυλλάδια που έβρισκαν στο γραφείο ενός γιατρού. Η άμεση και έγκυρη πληροφόρηση ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι πλέον το νούμερο 1 ζητούμενο.

Ποια είναι  λοιπόν τα πιο δημοφιλή και ελκυστικά είδη ιατρικού περιεχομένου, μέσω των οποίων μπορεί ένας πάροχος υγείας να πετύχει τους παραπάνω στόχους;

Blogs, infographics, motion graphics, videos, Δελτία Τύπου, μακέτες, podcasts, ebooks αποτελούν τα σημαντικότερα μέσα του content marketing, που μπορούν να προσελκύσουν πολλούς δυνητικούς ασθενείς και να τους οδηγήσουν… στην πόρτα του ιατρείου σας.

 

6+1 tips για το μάρκετινγκ περιεχομένου

Όταν χτίζετε σωστά το περιεχόμενο, μπορείτε να δημιουργήσετε δεσμούς εμπιστοσύνης με το κοινό σας και να μετατρέψετε τους ανθρώπους σε σταθερούς υποστηρικτές του brand σας. Χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική όμως, το μάρκετινγκ περιεχομένου μπορεί να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κοινού, αλλά ούτε και να αντιπροσωπεύσει επάξια την ταυτότητα του brand σας.

Εμείς, σας χαρίζουμε μερικά tips, που μπορούν να σας βοηθήσουν, ώστε να χτίσετε μια σωστά δομημένη και αποδοτική στρατηγική content marketing.

  1. Σε πρώτη φάση πρέπει να καθορίσετε τους στόχους σας. Τι θέλετε να πετύχετε; Ποιοι είναι οι στόχοι σας; Τι μέρος του προϋπολογισμού σας είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε στο μάρκετινγκ περιεχομένου;

Ποιο είναι το target group σας και σε ποιο κοινό θέλετε να απευθυνθείτε;

  1. Μόλις καθορίσετε τους στόχους σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να χτίζετε το περιεχόμενο. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο κοινό σας και ποιες πληροφορίες πρέπει να δώσετε, ώστε να γίνει γνωστή η υπηρεσία σας;
  1. Στη συνέχεια επιλέξτε τα κανάλια μέσα από τα οποία θα διαμοιρασθεί αυτό το περιεχόμενο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κοινού, στο οποίο απευθύνεστε. Η πληροφορία δεν χρειάζεται να περιοριστεί μόνο στην ιστοσελίδα σας. Μπορείτε να αξιοποιήσετε και άλλα ψηφιακά κανάλια, κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και influencers.
  1. Φροντίστε οι αναρτήσεις σας να είναι τακτικές και συστηματικές. Αυτό δείχνει συνέπεια και δημιουργεί θετική εικόνα στον χρήστη και στον δυνητικό ασθενή σας.
  1. Μοιραστείτε τις τελευταίες εξελίξεις της ιατρικής κοινότητας. Το να δείχνετε ότι μένετε διαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με ό,τι αφορά την επιστήμη σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στους ασθενείς, ενώ παράλληλα αυξάνεται η αξιοπιστία σας.
  1. Αναγνωρίστε τη δύναμη του βίντεο. Πάνω από το 47% των χρηστών του διαδικτύου διαμοιράζονται στα προφίλ τους στα social media φωτογραφίες και βίντεο που βρίσκουν στο διαδίκτυο. Η δύναμη του βίντεο είναι μεγάλη και δη στη βιομηχανία της υγείας. Αξιοποιείστε λοιπόν κανάλια διαμοιρασμού, όπως για παράδειγμα το YouTube, αλλά και τα social media, και μοιραστείτε τα video σας, για να ενημερώσετε το κοινό.
  1. Και αν όλα αυτά σάς φαίνονται πολύπλοκα, δεν έχετε παρά να καταφύγετε στη βοήθεια ενός επαγγελματία στον τομέα του online marketing. Εμπιστευτείτε τις εξειδικευμένες γνώσεις του, που θα απογειώσουν το μάρκετινγκ περιεχομένου, αλλά και το online marketing του brand σας εν γένει, και θα πάνε την υπηρεσία σας σε άλλο επίπεδο!

Η ομάδα της Health Marketing, με πολυετή  εξειδίκευση στο ιατρικό marketing μπορεί να σας καθοδηγήσει με αξιοπιστία στο επόμενο βήμα σας.