Γνωρίζετε ότι η επιτυχία μιας στρατηγικής ψηφιακού marketing εξαρτάται από το πόσο ποιοτικό και πρωτότυπο είναι το περιεχόμενο που παράγεται για να την υποστηρίξει;
Η δημιουργία αξιόλογου περιεχομένου –όπως για παράδειγμα ενός ενδιαφέροντος άρθρου ή βίντεο, ενός εντυπωσιακού infographic ή γραφιστικού- για τον χώρο της Υγείας δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε η επιτυχία της εξασφαλίζεται μόνο με την παραγόμενη ποσότητα. Το ποιοτικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο, που εκπαιδεύει και προσφέρει λύσεις στο κοινό του, έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πελάτες, να διατηρήσει το ενδιαφέρον τους, ακόμα και να αλλάξει την προσέγγισή τους στα θέματα της υγείας.
Επομένως ένα καλό ιατρικό περιεχόμενο που γίνεται δημοφιλές μέσω του διαμοιρασμού του μπορεί να δημιουργήσει δυναμική στο αποτύπωμα ενός παρόχου Υγείας στην αγορά και στην προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού. Άλλωστε, βοηθώντας στη δημιουργία ενημερωμένων καταναλωτών, η πληροφόρηση και η εκπαίδευση λειτουργούν για το γενικότερο καλό, απαντώντας σε ερωτήσεις και διευκολύνοντας αποφάσεις.
Ο κόσμος –ασθενείς και δυνητικοί ασθενείς- ψάχνει πρώτα διαδικτυακά για πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας, θεραπείες και επεμβάσεις. Είναι ενδεικτικό πως η Google δέχεται πάνω από 1 δισεκατομμύριο αναζητήσεις σχετικές με την υγεία κάθε μέρα.
Μάλιστα, συχνά οι αποφάσεις των ανθρώπων επηρεάζονται από κριτικές και προτάσεις για νοσοκομεία, γιατρούς και παρόχους Υγείας. Από τους ασθενείς δε που αναζητούν νοσοκομεία διαδικτυακά μέσω του κινητού τους, το 44% θα προχωρήσει τελικά στο κλείσιμο ραντεβού.
Επίσης, η τάση για αυτοεκπαίδευση έχει δημιουργήσει ασθενείς που εμπλέκονται ενεργά στις αποφάσεις για την υγεία τους Πλέον ο ασθενής είναι ένας ενημερωμένος καταναλωτής, γι’ αυτό και ένα καλό περιεχόμενο πρέπει, εκτός από το να τον προσελκύει, και να τον εκπαιδεύει.
Τι κάνει όμως επιτυχημένο το ιατρικό content και τι πρέπει να λαμβάνει υπόψη του; Το περιεχόμενο πρέπει:
Η άποψη πως το περιεχόμενο από μόνο του είναι ο… βασιλιάς αποτελεί και τον βασικότερο λόγο που οι προσπάθειες του content marketing συχνά αποτυχαίνουν. Πρέπει πέραν της ποσότητας, να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ποιότητα, η αξιοπιστία και η δυνατότητα διάδρασης του κοινού με αυτό.
Πώς πρέπει λοιπόν να αξιοποιείτε το περιεχόμενο, για να πετύχετε τους σκοπούς σας; Ο ακόλουθος δεκάλογος μπορεί να σας βοηθήσει:
1.Δώστε λύσεις σε ένα πρόβλημα ή απαντήσεις σε μια ανάγκη. Ακούστε την φωνή του πελάτη, αναγνωρίστε την ανάγκη του και ανταποκριθείτε σε αυτή.
2.Κρατήστε την επαφή σας με ό,τι είναι καινούριο στον χώρο σας. Ενημερωθείτε για τις νέες τάσεις και κρατήστε και τους πελάτες σας ενημερωμένους.
3.Επενδύστε σε καλούς τίτλους, που δεν θα παραπλανούν όμως τους αναγνώστες. Μεταδώστε τη σωστή πληροφορία, αλλά μην το κάνετε βαρετά. Άλλωστε, τους τίτλους τους βλέπει περίπου το 80% των online καταναλωτών, ενώ το σώμα του κειμένου μόλις το 20%.
4.Πέραν του απλού κειμένου αξιοποιήστε κι άλλους τρόπους, ώστε να κάνετε το περιεχόμενο πιο ενδιαφέρον. Το βίντεο είναι μια δυνατή εναλλακτική. Προσελκύστε το οπτικό ενδιαφέρον μέσω εικόνων, γραφημάτων, πινάκων, χρώματος και άλλων εργαλείων παρουσίασης. Κυρίως όμως επενδύστε στο περιεχόμενο video. Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του content marketing. Άλλωστε, ο μέσος άνθρωπος υπολογίζεται πως βλέπει βίντεο διάρκειας 100 λεπτών κάθε μέρα.
5.Προτιμήστε το θετικό από το αρνητικό περιεχόμενο. Μην δείχνετε τις ρυτίδες που προτείνετε να εξαφανιστούν, αλλά το πρόσωπο μετά την επέμβαση. Οι ασθενείς σας ξέρουν καλά τις ρυτίδες τους.
6.Επιλέξτε σοφά τα social media. Επιλέξτε τα μέσα που ταιριάζουν στο προφίλ σας και είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τη διεισδυτικότητά σας. Μια εμπλοκή με τα πάντα μπορεί να σας εμποδίζει από το να είστε αποτελεσματικοί.
7.Στοχεύστε στην πρώτη θέση στο μυαλό του ασθενούς. Από το να είστε πρώτοι στην αγορά, καλύτερο είναι να είστε πρώτοι στη συνείδηση του καταναλωτή.
8.Αναρωτηθείτε αν το online περιεχόμενό σας απαντά σε μια σημαντική ερώτηση του κοινού, εκπαιδεύει και διασκεδάζει, είναι χρήσιμο για όσους το διαβάζουν, δίνει μια μοναδική ματιά του θέματος που πραγματεύεται ή μια εναλλακτική άποψη, προκαλεί συζήτηση ή ακόμα και αντιπαράθεση, εκπροσωπεί μια πιο θεσμική και επαγγελματική φωνή, κάνει εύκολο τον διαμοιρασμό του μέσω των social media.
9.Μην αμελείτε τη διασταύρωση πηγών, την ορθογραφία, την ορθή σύνταξη. Όλα αυτά προσδίδουν αξιοπιστία στο περιεχόμενό σας.
10.Αναρτήστε μεγάλα άρθρα, σίγουρα άνω των 600 λέξεων και ιδανικά μεγαλύτερα των 1.500 λέξεων.
Αξιοποιήστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνει το ιατρικό περιεχόμενο στο brand σας και προσαρμοστείτε στη σύγχρονη on line αγορά, ώστε να εφαρμόσετε αποτελεσματικά τις στρατηγικές μάρκετινγκ και να αυξήσετε το μερίδιό σας.